İnşaat sektörü birden fazla mühendisin, teknisyenin ve saha personelinin beraber çalıştığı geniş kapsamlı sektörlerden biridir. Yapım aşamasında insan sayısının ve tehlikenin fazla olduğu çalışma ortamında yapılması ve dikkat edilmesi gereken faktörler de doğru orantılı bir şekilde artmaktadır.
Dikkat edilmesi gereken faktörlerin düzenli incelenmesi için ekstra bir saha çalışanına yani insana gerekliliği doğurmaktadır. Fakat günümüz teknolojisinin sunmuş olduğu insansız hava araçları, denetimin yapılması için minimum insan ile kısa süre içerisinde gerçekleştirilebilmektedir.
Bunun yanı sıra inşaat faaliyetlerinde tasarlama aşamasında oluşan hatalar, yaşanan anlaşmazlıkların %38’ininkaynağını oluşturuyor. Yerden bakarak yapılan arazi ölçümleri, yapılan hesaplamalar sonucunda meydana çıkan eksiklikler, projenin gecikmesine ve planlanan maliyetlerin artmasına neden olmaktadır. Fakat insansız hava araçları teknolojisi (Dron) ile kuş bakışı elde edilen saha hâkimiyeti sayesinde proje öncesi yapılan çalışmalar planlanan süre ve maliyet miktarını aşmamaktadır.
İnşaat sırasında karşılaşılan en önemli sorun ise ISG kurallarının ihlal edilmesi ve takip edilebilmesinin güçlüğüdür. İngiltere’de yayımlanan, 2019 yılına ait resmî bir rapora göre, İngiltere’de ki inşaat sektöründe karşılaşılan yaralanma ve ölümlerin ikinci en büyük sebebi, inşaat sahalarındaki kayma, takılma ve düşmeler. Bunun önüne geçebilmek için düzenli ve belli aralıklarla “Dron” ile yapılan denetimler sayesinde saha çalışanının ISG kurallarına uyup uymadığını, saha çalışanının hayatını riske atabilecek herhangi bir sorun yaratabilecek unsurların tespiti yapılabileceği gibi saha çalışanların performansları da değerlendirilebilir.
İnşaat sektöründe önemli olan unsurlardan bir tanesi de müşterilere güncel olarak yapım aşamalarını gösterebilmek. Dronlar sayesinde yapılan projenin her bir basamağını görselleştirebilirsiniz.
Yukarıda bahsedilen kullanım kolaylıklarının yanı sıra “Dron” ile yapılan uçuşlar ve entegre olan yazılımlar sayesinde uçuşu yapılan yollar ve yapıların uzunluk, genişlik, yükseklik, alan ve hacim hesaplaması çok daha kısa sürüde hesaplanabilmektedir. Bu sayede proje başında ya da devamında harcanacak zamanı ve maliyeti minimuma indirir.
Yapılan “Dron” ile denetimlerde aynı zamanda envanter sayımı, malzeme kalitesi ve yapım aşamasında oluşan ya da oluşabilecek çatlak, kayma gibi sorunların önceden tespiti hızlı bir şekilde yapılır.